SePU har gjennomført en evaluering av spesialundervisningen i Lillehammer kommune. I evalueringen ble det lagt vekt på at det skal være rom for alle og blikk for den enkelte i Lillehammerskolen. I rapporten fra evalueringen konkluderes det blant annet med at skolene må ha rom for både enkeltelevenes og fellesskapets behov. Dette vil for Lillehammer innebære å operasjonalisere visjonen om en inkluderende skole og ikke minst arbeide med å fremme konkrete inkluderingsprinsipper i skolene.

I rapporten dokumenteres det at det er relativt store variasjoner i læringsutbytte mellom både barneskolene og ungdomsskolene i kommunen. Videre eksisterer det i liten grad et system for å sikre kvalitet i spesialundervisningen og det er også behov for å utvikle et bedre kvalitetssikringssystem for den ordinære opplæringen. Flere av utfordringene for skolene og lærerne er å betrakte som et kompetanseproblem. Det er behov for å styrke både skoleledere, PP- tjenesten og lærernes kompetanse på en rekke områder. Om kvaliteten på Lillehammerskolen skal utvikles dreier det seg ikke først og fremst om ressurser eller organisatoriske prinsipper. Utfordringen er å tilføre kompetanse som kan bidra til å videreutvikle praksis.
Skolebasert utviklingsarbeid forutsetter en systematisk utvikling på organisasjons- og individnivå over tid der både skoleeiere, skoleledelsen og personalet ved skolene er involvert i et forpliktende samarbeid. Kompetanseutviklingen skal forankres i skoleeiers planer og målsettinger for skoleutviklingen, og det skal inngå som et sentralt element i skoleeiers styring, dialog og støttende tiltak rettet mot skolene.
På et overordnet plan kan målene i utviklingsarbeidet skisserer gjennom tre grunnleggende målsettinger:
- Det skal realiseres en pedagogisk praksis i Lillehammer skolen som gir et bedre læringsutbytte for alle elever i kommunen uavhengig av skole, individuelle forutsetninger, alder, kjønn eller foreldrebakgrunn. Det er et særlig fokus på skolenes arbeid med å fremme elevenes grunnleggende ferdigheter.
- Skoleeier, skoleledere og lærere ved alle skolene i Lillehammer skal ha en grunnleggende resultatorientert kultur og kompetanse i å analysere kompetanse for å forbedre kvalitet og læringsutbytte.
- Det skal eksistere et nært samarbeid mellom skoleeier og skolene, mellom skoleledere og lærere, mellom lærere og ikke minst mellom skolene.
Prosjektet henger sammen med det Forskningsrådsfinansierte SPEED-prosjektet.
Prosjektleder: Høgskolelektor Hege Knudsmoen
Medarbeidere: Høgskolelektor Lars Arild Myhr og professor Thomas Nordahl
Prosjektperiode: 15.11.2012-1.7.2015
Finansiering: Lillehammer kommune