Lag din egen podkast på 1-2-3

Her får du en skritt-for-skritt innføring i prosessen med å produsere og dele podkast til bruk i undervisningen.

podkast-forsidebilde-NY

Hva egner podkast seg til? Hva slags utstyr trenger du? Og hvordan går du frem for å "legge den ut" helt til slutt? Her gir vi deg svar på alt sammen!

Bruk av podkast i undervisningen hever engasjementet blant studentene, og kan bidra til å skape etterlengtet variasjon til den ellers store porteføljen av lesestoff som studentene skal gjennom. Podkast egner seg som supplement til det ordinære undervisningsopplegget, og fungerer særlig godt til bruk i forbindelse med forberedelse og repetisjon, sågar til å styrke studentenes evne til å forstå og reflektere.

På denne siden vil du som underviser få en praktisk innføring i prosessen med å lage podkast til din undervisning, fra begynnelse til slutt. Innføringen baserer seg delvis på eksterne kilder og programvare, men disse er både tilgjengelige, trygge, og anbefalt å ta i bruk.

 

Er du ansatt ved Høgskolen i Innlandet? Da anbefaler vi at du  logger inn slik at du kan se alle våre hjelpetjenester i forbindelse med å lage podkast til bruk i undervisningen.

 

Video: Introduksjon til temaet podkast i undervisningen (06:45)

 

Utstyr til opptak av lyd: Digitalopptaker eller USB-mikrofon

Det anbefales at lyd til bruk i podkast spilles inn med studio-mikrofon som kobles rett i PCen ved hjelp av en USB-kabel, eller med en digitalopptaker som lagrer lyd-filen på et minnekort.

Det er også mulig å bruke den innebygde mikrofonen i mobiltelefonen din, med de opptaksmulighetene som finnes der, men da blir lydkvaliteten på sluttproduktet noe dårligere.

studio-mic

En studiomikrofon med USB-kabel lar deg ta opp lyd rett i redigeringsprogrammet på PCen din. Foto: Rode.com

 

digitalopptaker

En digitalopptaker lagrer opptaket ditt på en minnepinne, og egner seg godt til å gjøre opptak på farta. Denne typen opptakere har ofte flere mikrofoninnganger (av typen XLR), noe som gjør at man kan gjøre koble til flere mikrofoner samtidig og ta opp stemmene til flere personer på én gang. Foto: Zoom.com

 

Programvare for opptak: Zoom

For undervisere som ønsker å komme raskt i gang med opptak anbefaler vi å ta i bruk Zoom.

Med Zoom kan du starte og stoppe opptakene av deg selv og dine samtalepartnere, og få sekvensene fra opptaket i separate "sound-only" lydfiler når du avslutter møtet.​​​

Zoom har en innebygget funksjon som gjør at den komprimerer lyd og bilde når den streamer og lager opptak av møtet. Derfor er det viktig at du som planlegger å lage lydklipp og podkast ved hjelp av Zoom, velger de riktige innstillingene slik at lyden ikke blir automatisk komprimert - og på den måten forringet. Punktene nedenfor forklarer deg hvordan du setter opp de riktige innstillinger i din Zoom-klient slik at du får gode lydopptak.

Instruksjons-video: Bruk Zoom til å gjøre podkast-opptak (10:55)

 

Slik går du frem:

1. Først må du aktivere funksjonen "Enable Original Sound"

 • Logg inn i Zoom-klienten din.
 • Klikk på Settings (se etter tannhjul-knappen øverst i høyre hjørne av vinduet).
 • Klikk på Audio.
 • Klikk på Advanced.
 • Huk av boksen Show in-meeting option to "Enable Original Sound" from microphone.

2. Deretter må du velge "Turn on original sound" i møtet

 • Sørg for at knappen Turn on original sound er aktivert og lyser blått (se etter denne knappen øverst i venstre hjørne av vinduet).

3. Tips: Slik lagrer du separate lydfiler for hver enkelt deltaker

I noen tilfeller kan det være ønskelig å ta opp separate lydfiler for hver enkelt deltaker. Gjør følgende:

 • Logg inn i Zoom-klienten din.
 • Klikk på Settings (se etter tannhjul-knappen øverst i høyre hjørne av vinduet).
 • Klikk på Recording.
 • Huk av boksen Record a separate audio file for each participant who speaks.

4. Huk av at du vil ta opp undervisningsøkten når du setter opp Zoom-møtet

bilde-2a

5. Bruk knappen "Record" og "Pause/Stop Recording" aktivt

bilde-2b

Bruk knappen "Record" og "Pause/Stop Recording" for å velge når du vil gjøre opptak og når du vil avslutte.

6. Når møtet er over lagrer Zoom de ferdige lydfilene på din PC

bilde-2c

Når du avslutter Zoom-møtet vil du få de ferdige klippene samlet i en mappe (du velger selv hvor på PCen du vil lagre disse). Her ser du et eksempel hvor en underviser har valgt ut én av sekvensene fra sin undervisningsøkt (audio_only_PODCAST_oppsummering_5_minutter.M4A) som hun skal bruke til arbeidet med en podkast. PS: Du kan navngi filene på den måten du selv mener er best.

 

Programvare for klipping og redigering: Audacity

Det finnes flere typer programvare for lydredigering, og det varierer hvilke som passer til ditt behov. For undervisere som ønsker å komme i gang med lydredigering anbefaler vi å ta i bruk Audacity.

Audacity er et gratisprogram som dekker de aller fleste behov innenfor temaet lydredigering.

audacity

Enkelt å bruke: Med Audacity kommer du raskt i gang med redigering av lydfiler.

 

 

Publisér episoden i de kanalene du ønsker

Når du skal dele den ferdige podkast-episoden din, har du flere valg. Under tar vi for oss de to alternativene som er mest relevant for deg som underviser.

Video: Lagring, deling og synliggjøring (05:32)

 

Slik går du frem:

a) Lagre og publisere: Mediasite & Canvas (gjelder for ansatte ved Høgskolen i Innlandet)

Det standardiserte filformatet for podkast er MP3. Sørg for å lagre ditt lydspor i denne filtypen når du er ferdig med opptak og redigering.

Som med videofiler, skal også lydfiler lastes opp i MediaSite. Når lydfilene er lastet opp kan du legge dem inn på et passende sted i ditt emnerom i Canvas.

På høgskolens interne kanaler kan du lese mer om  å laste opp lydfiler i MediaSite og  hvordan du publiserer disse i ditt Canvas-emne.

b) Gjør podkasten synlig på Spotify, iTunes og andre streamingtjenester

Det er flere måter å få din podkast synlig på de mest vanlige streamingtjenestene iTunes og Spotify. Den enkleste fremgangsmåten er å laste opp ferdige podkast-episoder via applikasjonen Anchor. Dette er en gratis tjeneste som lar deg laste opp podkastene dine og som automatisk sørger for å publisere disse i de vanligste streamingstjenestene via RSS-feed.

Foruten tjenesten til Anchor finnes også andre podkast-vertssider, som for eksempel  SoundCloud og  Podbean. Merk imidlertid at disse ofte krever at brukeren har et betalingsabonnement.

 

Gjør episoden synlig i ditt Canvas emne med en lekker podkast avspillings-widget!

Hvis du vil gjøre litt ekstra stas på de innspilte podkast-episodene dine og gjøre dem 100% brukervennlig for studentene dine, anbefaler vi at du legger inn en såkalt "widget" av episoden i Canvas-emnet ditt.

NB: Dersom du av ulike grunner ikke ønsker å gjøre podkasten bredt tilgjengelig i streamingtjenester som iTunes, Spotify og lignende, så har du mulighet til å dele podkasten utelukkende fra din Anchor-bruker. Når du setter opp din egen podkast inne i Anchor-brukeren, kan du velge bort det som heter "automatic distribution" - noe som vil gjøre at podkasten ikke distribueres automatisk til andre streamingtjenester. Merk at podkasten likevel vil være tilgjengelig i Anchor (og på den måten på nettet for øvrig), men dette gjør at du kan opprette og dele avspillings-widgets fra episodene i Canvas-emnet ditt uten at episodene er søkbare i andre streamingtjenester. Les mer om distribuering av din podkast i Anchor  her.

6-widget

En widget er et lite bilde av episoden din som dukker opp på skjermen, og som kan brukes som lyd-avspiller. Den legges inn på Canvas-siden ved hjelp av en HTML-kode - her forklarer vi deg hvordan!

Dette kan være svært nyttig dersom studentene ønsker å bruker mobilen for å lytte til episoder. Canvas sin standardiserte lyd-avspiller (som aktiveres når studenten klikke på en link til en lydfil som er lastet opp direkte i emnet) fungerer dessverre slik at den pauser lyden så fort man setter på skjermlås på mobilen.

Derfor anbefaler vi å bruke widgets når du skal gjøre podkasten din synlig i Canvas. Hvem vil vel ikke lytte til podkast fra mobilen og putte den i lomma mens man lytter!

Slik gjør du:

1. Finn frem til episoden din i den streametjenesten du liker å bruke for å lytte til podkaster, og kopier en "embed-kode" fra til utklippstavlen

1-widget

 

2-widget

De fleste streamingtjenester gir deg mulighet til å hente såkalte "embed-koder" slik at du kan dele episoden som en avspillings-widget. I dette eksempelet har vi benyttet Anchor.

 

2. Gå til redigeringsmodus på Canvas-siden hvor du ønsker å legge inn avspillings-widgeten og velg "HTML-redigering"

3-widget

 

3.  Lim inn koden som vist på bildet

4-widget

Du kan lime inn HTML-koder hvor du vil i dokumentet. Plasseringen bestemmer hvor avspillings-widgeten dukker opp på siden din. I dette tilfellet ble den limt inn på slutten av teksten, og dukker derfor opp nederst på siden i visningsmodus.

 

5-widget

Du kan enkelt endre på HTML-koder slik at du får et enda penere sluttresultat - så lenge du gjør det på riktig måte! Innenfor den røde sirkelen som viser koden "width", har vi manuelt erstattet "400px" med "100%". Dette betyr at avspillings-widgeten alltid dekker hele (100%) av bredden på skjermen i visningsmodus - det vil si, den tilpasser seg skjermen som studentene dine bruker, enten det er på mobil eller i nettleseren på en PC. Vi gjør dette fordi det ser litt bedre ut, rett og slett!

 

4. Se ferdig resultat i visningsmodus!

6-widget

Slik ser det ferdige resultatet ut i visningsmodus. Nå kan studentene dine lytte til episoden rett fra øretelefonene på mobilen, sette på skjermlås, og ta seg en løpetur med mobilen godt plantet i lomma!

 

Få en innføring i lydproduskjon med disse ressursene fra NDLA:

Nasjonal digital læringsarena har nettkurs som lærer deg om  lydproduksjon generelt og  redigeringsprogrammet Audacity spesielt.

Klikk på linkene for å finne ut mer.

Gode råd for et godt lydopptak:

 • Forbered deg på hva du skal si i opptaket; skriv gjerne et manus
 • Husk hodetelefoner
 • Sjekk at utstyr og programvare fungerer før du går videre
 • Gå nært nok med mikrofonen
 • Gjør opptakene stående, ikke sittende, om mulig
 • Velg et sted hvor lyden er dempet; prøv å styre unna tomme rom, og vifter og maskiner som bråker
 • Bakgrunnslyder kan lage støy; tenk på hva som foregår i nærheten av der du tar opp

Mer  info, samt videoinstruksjoner om dette, finner du på nettsidene til NDLA.

Les flere Innsikt-artikler i serien "Det nettbaserte klasserommet"

Organisér undervisningen din i læringsstier
Vi ser på noen av funksjonene i Canvas som gjør det mulig å lage styrte læringsstier.

Idéer til studentaktiviteter
Slik kan du legge opp til varierte og studentaktiviserende læringsressurser i Canvas.

12 gode råd til sanntidsundervisning
Hva skal til for at undervisning i Zoom skal oppleves som en god erstatning for vanlig klasseromsundervisning?

Lag din egen podkast på 1-2-3
Få en innføring i prosessen med å lage podkast til bruk i undervisningen.

Enkle tips til gjenbruk av dine Zoom-opptak
Planlegg sanntidsundervisningen etter de mulighetene som finnes i Zoom, så får du mest mulig ut av opptaket i ettertid.

Slik gjør du gode opptak av undervisning
Her har vi noen tips til hvordan du kan spille inn forelesninger i fred og ro på egen PC.

Nettbasert veiledning
Du kan benytte Zoom til å møte studenter til veiledning.

 

Denne artikkelen er skrevet av  Olav Ørum ved Seksjon for UH-pedagogikk og kvalitet, med bidrag fra Erik Lysbakken ved Seksjon for lærings- og forskningsteknologi