Bli en god videoformidler med digitale fortellinger

Denne artikkelen setter deg og dine studenter i stand til å lage korte og virkningsfulle videoer til bruk i undervisningen.

digitale-fortellinger-forsidebilde

Denne innføringen i videoproduksjon tar utgangspunkt i en sjanger kjent som "digitale fortellinger" - en effektiv formidlingsmetode som alle kan mestre, helt uten forkunnskaper.

Historier setter som kjent følelser i sving: De begeistrer, viser vei, inspirerer, og skaper engasjement. Samtidig er prosessen bak selve historiefortellingen - veien fra idé til ferdig produkt - en god anledning til refleksjon for den som lager videoen. Et annet viktig aspekt ved videoformatet er at det fungerer godt som alternativ til tekst. Kanskje ett av studentenes mange arbeidskrav kunne vært levert som video? Tenk bare hvilket engasjement bruk av video kunne vekket hos studentene, for eksempel i en hverandrevurderingssituasjon.

Video: Bruk digitale fortellinger i undervisningen, du også!

Se et eksempel på en digital fortelling

I eksempelet nedenfor har vår kollega  Arna Björg Arnadottir laget en digital fortelling hvor hun reflekterer rundt sine erfaringer fra et sommerkurs på Island.

Hva er digitale fortellinger?

Professor Yngve Nordkvelle, leder for Seksjon for UH-pedagogikk og kvalitet ved Høgskolen i Innlandet, skriver følgende om temaet digitale fortellinger: Digital historiefortelling er en måte å lage audiovisuelle framstillinger av personlige erfaringer på. Metoden er brukt i undervisning og i samfunnspedagogiske sammenhenger. Historiefortelling i en digital kontekst kan anta mange former. I dag brukes metoden i skolen og høgskolen til å undervise med, av historielag og i organisasjoner som ønsker å kommunisere med flere virkemidler enn skriftspråk.

mobil

Multiverktøy: Visste du at du strengt talt ikke trenger mer enn mobilen for å lage en digital fortelling? Med riktig planlegging kan du enkelt samle sammen bilder, ta opp lyd, redigere video, ferdigstille og dele rett i Canvas eller andre kanaler, kun med mobilen.

Grunnen til at metoden ses på som viktig og hensiktsmessig er tosidig. For det første er det en konkret og enkel måte å utvikle deltakernes digitale ferdigheter. Men det viktigste er at metoden gir muligheter for å utvikle deltakernes opplevelser og erfaringer som historier, og som gjøres om til korte bildefortellinger. Når slike historier framstilles i en gruppe av personer med felles interesser og ambisjoner, skapes også en mulighet for å få sterke opplevelser av andres historier. Dermed skapes det situasjoner der man kan lære av andre og bygge erfaringer i studentgruppen.

Å skape audiovisuelle uttrykk gir tilgang til andre kognitive og emosjonelle prosesser enn hva vi kan skape gjennom tekst. Både lærere som bruker metoden og studentene settes i stand til å formidle opplevelser, synspunkter og erfaringer gjennom medier. Språkliggjøring og visualisering av egne erfaringer er velkjente elementer i mange terapiformer – og for identitetsbyggende prosesser brukt i en lang rekke institusjoner. Det er personlige historier som søker mot det allmenne og blir verdifulle for fellesskapet.

Sjangeren «digitale fortellinger» har en bærende stemme – en historie, som blir illustrert med stillbilder, belagt med annen lyd, og så framført for publikum. Varigheten på produktet: 2-4 minutter, gjør det mulig å fremme mange stemmer og skape fellesskap mellom deltakerne. Det er et verktøy for å fremme refleksjon over praksis, både for studenter i fellesskap og som tilbakemelding til praksisfeltet.

I hvilke situasjoner kan jeg benytte digital historiefortelling i undervisningen?

I høyere utdanning egner digitale historier seg godt som medium for dokumentasjon og rapportering, for eksempel fra praksisopphold eller utveksling. Som nevnt over, egner det seg også godt som tidvis erstatning for tekstbaserte arbeidskrav. Noen forslag til format for den digitale historien er personportrett, dokumentar, case og temaintroduksjon. Videre kan den som mestrer sjangeren digital historiefortelling enkelt bevege seg videre til mer avanserte former for formidling gjennom video.

De syv trinnene i en digital fortelling:

 1. Hva handler det om?
 2. Identifiser dine følelser
 3. Finn øyeblikket hvor ting forandret seg
 4. Visualiser din fortelling
 5. Spill inn lyden i din fortelling
 6. Rediger og ferdigstill
 7. Del din fortelling

Dette trenger du for å komme i gang:

 • Bildemateriale: Mobiltelefon, digitalkamera eller et eksisterende bildearkiv - velg ut mellom 10 og 20 bilder som skal brukes i fortellingen. Du kan også bruke små videoklipp hvis du ønsker det
 • Manus og storyboard - bruk dette til å organisere og holde orden på fortellingen din; dette vil spare deg for mye tid.
 • Lydmateriale: Mobiltelefon eller mikrofon - ta opp lyden som skal brukes som fortellerstemme i videoen med a) taleopptak-appen som allerede er installert på mobilen, b) ved hjelp av en digital opptaker, eller c) i et lydredigeringsprogram på PCen.
 • Et videoredigeringsprogram på PC, Mac eller mobil. Her finnes mange muligheter til forskjellige plattformer, men vi anbefaler å bruke ett av gratisprogrammene listet opp i sideboksen til høyre.

Tips: I infoboksen på slutten av artikkelen kan du få tips til hvilke ressurser, verktøy og programmer du kan bruke i prosessen med å lage digitale fortellinger.

Slik går du frem:

 • Skriv manus på mellom 100 og 300 ord. Dette vil utgjøre mellom 1 og 3 minutter med innlest tale. Det kan være nyttig å dele opp fortellingen i tydelige og separate sekvenser med tilhørende bilde og tekstavsnitt.
 • Les inn manuset og ta opp lyden. Lag gjerne ett separat opptak for hvert avsnitt; da blir det lettere å redigere i etterkant. Hvis du bruker mobilen kan du sende de ferdige lydfilene fra mobilen til deg selv på epost slik at du finner dem igjen på PCen din
 • Samle bilder og navngi dem i samme rekkefølge som innholdet i manuset. Husk å ha et ryddig mappesystem, slik at redigeringsprogrammet finner tilbake til bildefilene neste gang du åpner programmet
 • Åpne videoredigeringsprogrammet og prøv deg frem
 • Hvis du ønsker det kan du legge på musikk i et ekstra lydspor; det vil kunne heve kvaliteten på fortellingen
 • Lagre videofilen i en passende mappe
 • Lagre videoen i Mediasite og publiser i Canvas (eller del i andre passende kanaler). Her kan du lese mer om  å laste opp videofiler i Mediasite og  hvordan du publiserer disse i ditt Canvas-emne (krever innlogging).

Tips: I infoboksen på slutten av kan du få tips til hvilke ressurser, verktøy og programmer du kan bruke i prosessen med å lage digitale fortellinger.

Ta studentene dine med på en workshop i digitale fortellinger!

 • Workshopen begynner med at deltakerne samles og gis en innføring.
 • Deretter stimuleres deltakerne til å lage en personlig historie. Denne historien bearbeides i en samling, der historiene fortelles og respons fra andre gis. Historiene skrives, omskrives og tilpasses. 300 ord tilsvarer cirka 3 minutter.
 • Når historien historien vokser fram, samles bilder og musikk som kan benyttes.
 • Historien leses inn som en lydfil. Lydfil og bildefiler lastes inn i PCen, organiseres og redigeres med tilgjengelig programvare.
 • Når alle historier er ferdige, samles man til visning, og etter hver historie gis en ny respons.
 • Workshopen avsluttes med refleksjon over hva som er vunnet av ny viten.

 

Videoproduksjon: Her er noen nyttige ressurser, verktøy og programmer

Bildemateriale: Mobil, kamera og bildedatabase/ stock image

Bruk mobilen eller kamera til å ta bilder og video, eller finn frem allerede eksisterende bilder og videoer som du har lyst å bruke i videoen din.

Alle som lager video bør være oppmerksomme på at de fleste bilder som finnes på nettet (sågar det meste av TV, film, videoklipp og musikk) er rettighetsbelagt. Dersom man planlegger å publisere de digitale fortellingene i offentlige kanaler, som for eksempel YouTube, bør man av eget og/eller studentenes hensyn unngå å bruke nettopp denne typen rettighetsbelagt materiale.

Som student eller ansatt ved Høgskolen i Innlandet har du tilgang til bildedatabasen Colourbox, hvor du kan finne mye generisk bildematriale/ stock images av høy kvalitet og som man kan bruke fritt.

Les om tilgangen til Coulourbox her

Videoredigering

Det finnes mange forskjellige gratisprogrammer for redigering av video. Her er noen tilgjengelige programmer vi kan anbefale for mobil/ nettbrett, PC og Mac (lenkene tar deg til en nedlastingsside):

 • Mobil/ nettbrett: InShot - kan lastes ned i App Store eller Google Play
 • PC: Shotcut - kan lastes ned ved å følge  denne linken
 • PC: Blender - kan lastes ned ved å følge  denne linken
 • Mac: iMovie - programmet (som også er tilgjengelig på iPhone og iPad) er forhåndsinstallert på enheten din
 • PC og Mac (kan åpnes i Canvas): Det er også mulig å få tilgang til WeVideo, et program som opererer inne i ditt Canvas-rom. Dersom du ønsker å prøve ut dette, ta kontakt med  Hans Brox ved Seksjon for UH-pedagogikk og kvalitet

Lydredigering

Selv om de fleste programmer til videoredigering lar deg klippe og gjøre små endringer i lydsporet, kan det noen ganger vær nyttig å gå litt grundigere til verks med redigeringen av det innleste lydsporet. Audacity gir deg mange muligheter til å redigere lydsporet med fortellerstemmen slik at det blir akkurat slik du ønsker. Programmet er gratis og kan  lastes ned via denne nettsiden.

For deg som vil lære mer om lydformatet og bruk av podcast i undervisningen, har vi skrevet  en egen artikkel som du kan lese her.

Opplæringsressurser tilgjengelig på nett

Det finnes gode opplæringsvideoer i bruken av de fleste tilgjengelige programmer for videoredigering, enten du bruker mobil/ nettbrett, PC eller Mac.

Ved å klikke på lenkene kan du se spillelister fra vår YouTube-kanal hvor vi har samlet gode eksterne ressurser som du kan bruke til å lære deg videoredigering på egenhånd.

Les flere Innsikt-artikler i serien "Det nettbaserte klasserommet"

Organisér undervisningen din i læringsstier

Vi ser på noen av funksjonene i Canvas som gjør det mulig å lage styrte læringsstier.

Idéer til studentaktiviteter
Slik kan du legge opp til varierte og studentaktiviserende læringsressurser i Canvas.

12 gode råd til sanntidsundervisning
Hva skal til for at undervisning i Zoom skal oppleves som en god erstatning for vanlig klasseromsundervisning?

Lag din egen podkast på 1-2-3
Få en innføring i prosessen med å lage podkast til bruk i undervisningen.

Enkle tips til gjenbruk av dine Zoom-opptak
Planlegg sanntidsundervisningen etter de mulighetene som finnes i Zoom, så får du mest mulig ut av opptaket i ettertid.

Slik gjør du gode opptak av undervisning
Her har vi noen tips til hvordan du kan spille inn forelesninger i fred og ro på egen PC.

Nettbasert veiledning
Du kan benytte Zoom til å møte studenter til veiledning.

 

Skrevet av  Olav Ørum ved Seksjon for UH-pedagogikk og kvalitet