2022/2023

1MH101-1 Matvarekunnskap og matteknologi

Læringsutbytte

Ved fullført emne skal kandidaten ha tilegnet seg følgende læringsutbytte:

 

Kunnskap

Kandidaten

  • Kan gjøre rede for råvarers egenskaper og matteknologi som begrep
  • Har kjennskap til metoder for bearbeiding, tilberedning, framstilling og oppbevaring av mat
  • Har kunnskaper i mikrobiologi
  • Har kjennskap til bioteknologi 
  • Kjenner til norsk matlovgiving
  • Kjenner til forekomst og betydning av næringsmiddelborne sykdommer
  • Kan gjøre rede for matens verdikjede 

Ferdighet

 Kandidaten

  • Kan ta vare på råvarer og matprodukter, tilberede og servere trygg mat
  • Kan bruke matmerking for å hente informasjon om matvarer
  • Kan praktisere god matvare- og kjøkkenhygiene

Generell kompetanse

 Kandidaten

  • Kan vurdere faktorer som påvirker matens kvalitet
  • Kan knytte sin kunnskap om matvarer og matteknologi til helse og miljø

Innhold

  • Matvarekunnskap og utvikling av matvareforbruk i Norge
  • Matlagingsteknikker og produksjonsprosesser - eksempler
  • Tilsetningsstoffer, fremmede stoffer og toksiner
  • Bærekraftig mat
  • Matens verdikjede
  • Matmerking
  • Matvareemballasje
  • Mikrobiologi
  • Mat- og kjøkkenhygiene
  • Næringsmiddelborne sykdommer
  • Trygg mat
  • Matlovgivning  

Arbeids- og undervisningsformer

  • Praktisk matlaging
  • Dialogbasert forelesning
  • Gruppearbeid
  • Utstilling
  • Ekskursjoner
  • Seminar
  • Selvstudium
  • Bruk av læringsplattform 

Obligatoriske krav som må være godkjent før eksamen kan avlegges

  • Minimum 80 % deltakelse på praktisk undervisning
  • Praktisk gruppeoppgave med utstilling
  • Gruppeoppgave med muntlig presentasjon
  • Hygienetest
  • Soppsertifikat
  • Demonstrering av praktisk ferdighet i gruppe

Eksamen

Praktisk-muntlig gruppeeksamen som vurderes med graderte bokstavkarakter fra A-F, der E er laveste ståkarakter