2022/2023

1MH201-1 Samfunnsernæring

Læringsutbytte

Ved fullført emne skal kandidaten ha følgende læringsutbytte:

Kunnskap

Kandidaten

  • Har kjennskap til mat- og ernæringssikkerhet
  • Kan beskrive de viktigste ernæringsutfordringene i Norge og globalt
  • Kan gjøre rede for kostens betydning for utvikling av livsstilssykdommer
  • Har kjennskap til utvikling av ernæringspolitikk i Norge og i Norden
  • Har kjennskap til ernæringsepidemiologi
  • Har kunnskap om sammenhengen mellom kosthold og fysisk aktivitet

 Ferdigheter

Kandidaten

  • kan beregne innhold av energi og næringsstoffer i retter og menyer
  • kan forstå og diskutere kostrelaterte helseutfordringer

 Generell kompetanse

  • kan reflektere over og kritisk vurdere ulike syn på et helsefremmende kosthold.

Innhold

  • Kostholdsrelaterte livsstilssykdommer og forebygging av disse
  • Matoverfølsomhet
  • Mat og psykisk helse
  • Ulike syn på helsefremmende kosthold
  • Kosthold ved migrasjon
  • Beriking av matvarer
  • Mattrender og motedietter
  • Kosttilskudd
  • Ernæringspolitikk
  • Ernæringsepidemiologi
  • Kosthold og fysisk aktivitet

 

Arbeids- og undervisningsformer

  • Dialogbasert forelesning
  • Gruppearbeid
  • Seminar
  • Praktisk arbeid på kjøkken
  • Individuelt arbeid
  • Bruk av læringsplattform 

Obligatoriske krav som må være godkjent før eksamen kan avlegges

  • Minimum 80 % deltakelse på praktisk undervisning
  • Gruppeoppgave med muntlig presentasjon
  • Individuell skriftlig oppgave
  • Gruppeoppgave om kostplanlegging

 

Eksamen

Individuell hjemmeeksamen over 3 dager som vurderes med gradert bokstavkarakter fra A-F, der E er laveste ståkarakter.