2022/2023

1MH202 Matkultur

Læringsutbytte

Ved fullført emne skal kandidaten ha følgende læringsutbytte:

 

 Kunnskap

 Kandidaten

  • kan beskrive mat i et samfunns- og kulturperspektiv
  • kan redegjøre for sentrale teorier og begreper om matkultur og matsosiologi
  • kan forklare hvordan matforbruk og matvaner  avspeiler identitet, kulturell tilhørighet, nasjonal og etnisk bevissthet
  • Kan beskrive matens symbolfunksjon i ulike kulturer

 

Ferdighet

Kandidaten

  • kan planlegge, tilberede, anrette og servere måltider som illustrerer matens kulturelle dimensjoner

Generell kompetanse

Kandidaten

  • Kan formidle matkultur gjennom ulike uttrykksformer

Innhold

  • Matkultur og matsosiologi
  • Utvikling av matkultur i Norge - eksempler fra ulike tidsepoker
  • Mat og estetikk
  • Mat og identitet
  • Måltidet, sosialisering og dannelse
  • Mat og religion
  • Mat og kjønn
  • Grunnleggende prinsipper for menyplanlegging
  • Matvare- og produktkunnskap, matlagingsteknikker og serveringsmåter

 

Arbeids- og undervisningsformer

Praktisk matlaging og demonstrasjoner

Dialogbasert forelesning

Gruppearbeid

Selvstudium

Bruk av læringsplattform (Fronter)

Obligatoriske krav som må være godkjent før eksamen kan avlegges

  • Minimum 80 % deltakelse på praktisk undervisning
  • Individuell skriftlig oppgave
  • To praktiske oppgaver, en individuell og en i gruppe 

Eksamen

4 timers individuell skriftlig eksamen som vurderes med graderte bokstavkarakter fra A-F, der E er laveste ståkarakter.