2021/2022

1MH102 Grunnleggende ernæring

Læringsutbytte

Ved fullført emne skal kandidaten ha følgende læringsutbytte:

Kunnskap

Kandidaten

  • kan gjøre rede for de energigivende næringsstoffene og omsetningen av disse
  • har kunnskap om mikronæringsstoffer
  • kan forklare hvordan kroppens indre miljø påvirkes av mat under ulike forhold

 

Ferdigheter

Kandidaten

  • kan planlegge og tilberede måltider som er helsefremmende

Generell kompetanse

Kandidaten

  • kan vurdere om mat og måltider er satt sammen etter Helsedirektoratets anbefalinger
  • forstår sammenhengen mellom ernæring og helse

Innhold

  • Energigivende næringsstoffer
  • Utvalgte mikronæringsstoffer
  • Fordøyelse, absorpsjon og metabolisme
  • Appetittregulering og energiomsetning
  • Matens ernæringsmessige kvalitet, kostberegning
  • Kostanbefalinger

Arbeids- og undervisningsformer

  • Dialogbasert forelesning
  • Gruppearbeid
  • Praktisk arbeid på kjøkken
  • Seminar
  • Individuelt arbeid
  • Bruk av læringsplattform 

Obligatoriske krav som må være godkjent før eksamen kan avlegges

  • Minimum 80 % deltakelse på praktisk undervisning
  • Individuell skriftlig oppgave med kostregistrering

 

Eksamen

  • 4 timers individuell skriftlig eksamen som vurderes med gradert bokstavkarakter fra A-F, der E er laveste ståkarakter.